Publicaties

Keer terug

Cholesterol

Wat is CHOLESTEROL?

Vetten (lipiden), eiwitten (aminozuren) en suikers (koolhydraten) zijn belangrijke bouwstenen van ons lichaam.  Cholesterol is zo'n vet.  Indien echter het gehalte van cholesterol te hoog is in ons bloed, dan kan dit zich neerzetten tegen de binnenkant van de bloedvaatwand.

Iedereen heeft dus cholesterol,  maar gelukkig heeft niet iedereen te veel cholesterol!

 

Wat is ARTERIOSCLEROSE?

Arteriosclerose (of Atherosclerose) onstaat wanneer vetten, voornamelijk cholesterol en triglyceriden, tegen de bloedvaatwand aanslibben. Deze vettige neerzetting kan later kalk opnemen en dan spreekt men van aderverkalking.

 

Waarom is ARTERIOSCLEROSE gevaarlijk?

Door het aanslibben van de vetten treedt er vernauwing van de bloedvaten op en zal de bloeddruk stijgen : dit noemt men hoge bloeddruk of hypertensie.  Ook het hart moet heviger pompen om ons bloed (rijk aan zuurstof en voedingsbestanddelen) naar al de organen rond te sturen.  Op oudere leeftijd kan dit leiden tot hartoverbelasting.

 

Bestaat er een GOEDE en een SLECHTE CHOLESTEROL?

Cholesterol komt in ons bloed voor onder meerdere vormen waarvan 2 zeer belangrijk zijn. 

De HDL-Cholesterol gaat de arteriosclerose tegen. 

Een hoog gehalte aan HDL-Cholesterol in ons bloed is dus gunstig.

LDL-Cholesterol versnelt arteriosclerose. Een hoog gehalte hiervan is dus ongezond.

 

Wat zijn TRIGLYCERIDEN?

Triglyceriden zijn andere vetten die wanneer zij te veel aanwezig zijn in ons bloed ook aanleiding geven tot arteriosclerose.

 

 

   TIPS :

   1/ Jaarlijks: nuchter Cholesterol, HDL-Cholesterol, LDL-Cholesterol en  Triglyceriden laten bepalen.

   2/ Gezond eten: matig in het eten van dierlijke vetten (boter), maar ook in    suikers en alcohol want deze worden in ons lichaam omgezet tot triglyceriden.

Voor verdere uitleg kunt U steeds terecht bij Uw huisarts.